Jeg sitter på en cafe og ser på klokka. Har akkurat spist frokost. Har et ærend på en butikk som ikke åpner før om en halvtime. Det er allerede oppimot 30 grader klokken halv ti om morran, så jeg sitter i skyggen. Nyter min cafe con leche og siggen. Ser på folkelivet, som stort sett består av innvandrere som meg selv. Mye briter. Mye nordmenn. Observerer at jeg ikke er alene om å ha trødd i en shorts og singlet og flippflopper. Bustehåret er bare skjødesløst satt opp i en uryddig dult på bakhodet – må få det bort fra nakken. Det er for varmt å sitte med nyfriserte lokker pent dandert i nakken. Sminke gidder jeg heller ikke, det blir bare gnidd utover likevel hver gang jeg skal tørke svetten. Solbrillene skjuler øynene, så jeg ser ikke helt poenget med all sminkingen.

Jeg er med andre ord ikke den best presenterte versjonen av meg selv denne morgenen. Og det er greit. Jeg skal jo ikke på Gardeball. En Spanjol som selger Euromilliones-lodd slår av en prat med noen spanjoler på nabobordet. For øvrig de eneste spanjolene som er å se – bortsett fra betjeningen. Loddselgeren ser på meg da han kommer forbi mitt bord, og sier “Hola Guapa!” Jeg blir så perpleks av dette komplimentet at jeg ikke engang klarer å si hei tilbake. Jeg blir mildt sagt beskjemmet over egne manerer – eller mangel på! Når jeg endelig får summet meg og vil si “Hola” tilbake, er det for seint. Mannen har allerede kommet langt forbi meg. (Neste gang jeg ser ham skal jeg kjøpe masse lodd av ham!)

Kanskje en liten forklaring på hva “hola” og “guapa” betyr er på sin plass. Hola er rett og slett en hilsen som betyr Hei. Jeg har også hørt folk si “Hola” når de skilles – så jeg antar at de bruker samme ordet for både hei og hadet. Guapa er hunnskjønnsformen for Guapo (adjektiv) som betyr søt, pen, stilig etc. Så vidt jeg kan se er det et ord som brukes mye her i Syden.

Selv om dette ordet Guapa/guapo brukes mye, og antageligvis ikke betydde så mye for avsenderen (i motsatt fall bør han få sjekket synet sitt), i dette tilfellet en loddselger, så betød det uendelig mye for Old Mamasan! Jeg formelig fløt nedover gaten på en sky, fikk gjort mitt lille ærend med et digert glis om munnen og følte meg kjempebra!

Ord innehar en makt. Ord gjør noe med oss. På godt og vondt. Negative ord gir oss negative følelser, og vi kan faktisk bli syke om vi blir utsatt for negative ord og kommentarer. Positive ord gir oss positive følelser, vi blir glade og friskere. Nå tror ikke jeg at positive ord alene kan kurere kreft, men det hjelper i alle fall ikke å snakke negativt. Synes å huske at vår egen Kronprins var i media og snakket om framsnakking for noen år tilbake. Jeg tenkte ikke så mye over det da, men guri så mye bedre det er å snakke positivt om/til noen enn å bruke negativitet! Det er min påstand at positivitet gjør kommunikasjon, samarbeid og konfliktløsning mye lettere! Og når Old Mamasan selv blir SÅ glad av ett enkelt lite ord ytret av en komplett fremmed på gaten, da skjønner jeg virkelig at ord har makt. Så la oss være denne makten bevisst – og bruke ord som får både oss selv og andre til å føle seg bra.

Min utfordrng til meg selv og alle som leser dette blogginnlegget; si noe pent til noen i dag. Si noe pent, som du mener, og totalt uten baktanker, til noen personer i dag. Det trenger ikke være noe stort eller dypsindig – effekten er der likevel. Jeg er sikker på at mottageren av komplimentet blir glad.

Go on – make someones day!

Blogglisten hits

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s