(English version: Tokyo much? Matcha Tea and Vintage Toys)

Japanese Tea ceremony

I dag skulle vi få oppleve Japanese Tea Ceremony, og vi alle gledet oss stort til det. Dette er jo noe som vi har hørt om som en stor japansk tradisjon – men som vi egentlig vet sørgelig lite om. Vel, det skulle vi forlade oss endre på nå 🙂

SAMSUNG CSC
Både tilberedningen og serveringen av te er en kunstform

En slik te-seremoni krever forhåndsbooking, og er således ikke i tråd med vår laissez-faire reisemetodikk, men de hadde heldigvis plass til oss selv om vi var lovlig sent ute med bookingen. Vi bestilte på Hotel Okuras hjemmesider, og fikk raskt svar. Vær obs på at de forventer en bekreftelse, noe de selvsagt fikk omgående.

SAMSUNG CSC
Man har ofte en vakker hage i forbindelse med te-rommet. Man kan også ha te-seremoni ute – når været tillater det. Det gjorde det ikke denne dagen.

Vi ankom hotellet i øsende regnvær, paraplyene hadde vi gått fra på hotellet, og selvsagt rota vi litt før vi fant riktig bygning hvor te-seremonien skulle holdes. Vel inne ble vi møtt av en søt japansk dame og ført inn i forværelset til te-rommet. Der skulle vi henge av oss yttertøy og vesker, før vi skulle vaske hender og munnen før vi gikk inn i te-rommet.

SAMSUNG CSC
Kid’n utfører renselsesrituale før te kan serveres.

Den japanske te-seremonien er altså en kulturell aktivitet som involverer tilberedning og servering av matcha – grønn te i pulverform. Her vil man se at alle steg og bevegelser er nøye innøvd. Det er riktig så elegant å bivåne. Det er også regler for at når du får teen så skal du snu skåla med motivet til siden. Som Karate Kid’n fant ut – hvilken vei du snur er ikke vilkårlig.

SAMSUNG CSC
Kid’n lytter etter instruksjoner om hvordan dette skal gjøres riktig.

En liten kort-historie:

Den første dokumenterte te-seremonien fant sted allerede i år 815, når buddhistmunken Eichū, etter sin retur fra Kina, tilberedte og serverte sencha (umalt Japansk grønn te) til Keiser Saga som var på reise i Karasaki. Dette ble praktisert av den Japanske høyadel.

SAMSUNG CSC
En forventningsfull og noget gjennomblaut Kid

På slutten av 1100-tallet ble tencha introdusert av munken Eisai. Tencha er når matcha-te i pulverform blir rørt ut i varmt vann. Dette pulveret ble først brukt i religiøse ritualer i buddhist-templene. På 1200-tallet ble te assosiert med luksus og ble dermed et statussymbol blant krigerklassen.

SAMSUNG CSC
En tradisjonell te-seremoni varer gjerne i 4 timer og inkluderer noe spiselig. Her er det en tradisjonell “kake” som er laget av malte bønner og antageligvis mye sukker. Ekkel konsistens og smaker bare søtt.

Estetikken og symbolikken i te-seremonien utviklet seg over tid, og sabi- og wabiprinsipler ble viktig. Wabi representerer de indre, eller spirituelle, deler av livet. Sabi representerer de ytre, eller materielle, sider ved livet. På 1500-tallet hadde kulturen med te-drikking spredt seg i alle samfunnsklasser.

SAMSUNG CSC
Gubbinatoren koser seg med matcha

Old Mamasan har lenge undret seg (og moret seg) over de forskjellige lydeffektene karateutøverne bedriver. Etter knapt et halvår med karatetrening vet jeg at hvesingen og ropingen har en funksjon (jeg har hvitt belte i karate, og grønne bukseseler i skambanking) – så også i te-seremonien. Te-seremonien er en ordløs seremoni, og man signaliserer at man er ferdig med drikken sin ved å suge luft gjennom jekslene på ene siden – omtrent samme lyden som når man spiser vannmelon.

SAMSUNG CSC
Kid’n og Mamasan inntar matcha te som instruert

Bildene jeg har tatt, ser jeg til min store misnøye, er utelukkende fra det ytre te-rommet. Etter den initielle kaka og te-koppen i det ytre rommet ble vi tatt med inn i et mye mindre rom uten møbler. Guiden fortalte at åpningen var lav og smal og at samuraiene måtte ta av seg rustningen og våpnene på utsiden. Mulig jeg legger for mye i det, men jeg synes symbolikken er flott. Legg fra deg ditt verdslige åk på utsiden, og klargjør deg til meditasjon og indre fred på innsiden.

SAMSUNG CSC
Old Mamasan fikk så godt teken på te-ritualet at et karriereskifte er nært forestående. (Må bare lære å sitte på kne i fire timer først)

Nakano Broadway

– er livsfarlig for deg som lider av samlemani! Her finner du nemlig Mandarake – butikken som har spesialisert seg på tegneserier, manga og leker. De har digre montere med gamle og brukte leker også. Dersom du ikke finner igjen noen av lekene du hadde som barn her, har du aldri VÆRT barn!

20150703_153301
Gutta Krutt ved en av de mange Mandarake-butikkene på Nakano Broadway.
20150703_154518
Her hadde de alt slags merkelig og rart. Butikkene var gal-trange og fylt til randen av kostymer, tegneserier og gamle leker. Rene himmelrik for nerder i alle aldre.
20150703_153335
Hylle opp og hylle ned av Manga og tegneserier
20150703_154601
Akkorat sånn’ein hadde eg då eg va liden! – sa Gubbinatoren
20150703_155801
Til dere som reiser med ikke-nerder, det er flusst av kaffesjapper å parkere reisefølget på.

hits

One thought on “Reisebrev fra Tokyo, matcha tea and vintage toys, anyone? Dag 7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s